تهران- خبرگزاری قرانی
یک استاد ارتباطات دانشگاه معتقد است با توجه به اینکه در داوری جشنواره وبلاگهای دینی، تنها وبلاگهایی را مورد مطالعه و داوری قرار میدهیم که هویت انتشاردهنده آن مشخص باشد، این ضرورت را ایجاب میکند که دیدگاه ما در ارزیابی شتابزده نباشد.
«محمد حسن اسدیطاری» عضو هئیت علمی گروه ارتباطات دانشگاه آزاد واحد تهران مرکز در گفتگو با خبرگزاری قرآنی ایران(ایکنا)، با بیان مطلب فوق، اهمیت برگزاری جشنوارههای وبلاگنویسی را یادآور شد و گفت: باید به این سمت حرکت کنیم که این فضای جشنوارهای را با سوءاستفاده از آزادی و تخریب مخدوش نکرده و در جهت رونق دادن به آن برنامهریزی کنیم.
جشنوارهها به اصل موضوع جشنواره بپردازند
این استاد دانشگاه گفت: اساساً هر جشنوارهای با هدف ارزیابی فعالیتهایی صورت میگیرد که در حوزههای مختلف انجام میشود. ولی ضرورتاً موفقیت یا عدم موفقیت آن به صرف برگزاری نیست.
وی در این باره افزود: بسیاری از جشنوارهها برنامههای جنبی مهمتری دارند. به عبارت دیگر برنامه جانبی جشنواره موفقتر از خود جشنواره است، با این تفسیر به این نکته اشاره میکنم که هدف از برگزاری جشنواره باید پرداختن به اصل موضوعات باشد و نه مسایل جانبی و فرعی.
جشنوارهها قابلیت روزنامهگاری سایبر را مشخص میکند
اسدی طاری برگزاری جشنوارهها را با ارزیابی تولیدات وبلاگها دانست و گفت: چون این فرایند در فضای سایبر انجام میشود بنابراین این ارزیابی به نوعی قابلیتهای روزنامهنگاری سایبر را نیز داوری خواهد کرد.
وی در ادامه به بیهویت بودن صاحبان وبلاگها اشاره کرد و گفت: بسیاری از وبلاگها هستند که فاقد هویت اصلی و رسمی صاحبانشان هستند که در نتیجه کار ارزیابی با مشکل مواجه میسازند، زیرا نداشتن هویت صاحب وبلاگ به دلیل ضرورت ارزیابی آن را از بین میبرد.
ارزیابی وبلاگ با ارزیابی فضای مجازی مغایرت دارد
طاری در ادامه با اشاره به این که در وبلاگ نویسی، صاحب وبلاگ به طرح عقاید و نظرات خود در قالب وبلاگ میپردازد تصریح کرد: فضای مجازی این امکان را به مخاطب دادهاست تا با شناخت جزئی یا نسبتاً کامل از فضای سایبر و تکنولوژی روز خاطرات و نوشتهها وعلایق یا سلیقههای خود را با دیگران تقسیم کند. در چنین شرایطی ارزیابی وبلاگ با ارزیابی فضای مجازی مغایرت دارد.
وی در اینباره افزود: در ارزیابی وبلاگها میتوانیم وبلاگ را از حیث فرم، محتوی، نحوه عرضه پستها و نظرات، قالب و لینکها و سایر امکانات دیگری که بر حسب سلیقه و یا توانایی صاحب وبلاگ در آن قرار میگیرد ارزیابی کنیم و نمره ارزیابی ما نسبت به محتوای مطالب وبلاگ جداگانه یا در درون آن تخصیص مییابد.
وی ادامه داد: حال آنکه در ارزیابی فضای مجازی ما امکانات سایبر را ارزیابی میکنیم. بخشی از این ارزیابی به زیربنا و زیرساخت مخابراتی و ارتباطی بر میگردد و برخی دیگر به شبکههای اطلاعرسانی و سایتهای موجود در وب. به همین دلیل ارزیابی وبلاگ کاملاً با ارزیابی فضای مجازی سنخیت ندارد. زیرا اساساً فضای ارتباطی و سایبر وجود داشته که وبلاگ هم ایجاد شدهاست و نمیتواند از هم فاصله داشته باشد.
داوری جشنوارههای وبلاگی با دیگر جشنوارهها متفاوت است
عضو هئیت علمی دانشگاه آزاد اسلامی گفت: نکته دیگری که باید به آن توجه کرد وجود موضوعات متنوع و فراوان در وبلاگهاست که ارزیابی خاص با برنامههای ویژهای را طلب میکند.
وی ادامه داد: مقوله داوری در این گونه جشنوارهها با مسئله داوری و جشنوارههایی مثل فیلم، کتاب و حتی مطبوعات کاملاً متفاوت است؛ زیرا ماهیت وبلاگ با ماهیت مقولههایی که به آن اشاره شد کاملاً تفاوت دارد.
اسدی افزود: این مقوله(داوری) تأثیرات مستقیمی در ارزیابی مخاطب از روند مثبت یا منفی جشنواره دارد. وبلاگها تولیداتی است که فرد هزینه زیادی برای آن میکند، بدون اینکه سود یا عوایدی نصیب او شود. درحالی که سایر کالاهای فرهنگی که پیشتر به آنها اشاره شد، تولیدکننده پیام به سوددهی آن میاندیشد. اینجا است که اهمیت رأی داوران برای صاحب وبلاگ دو چندان خواهندشد. کاری که در بسیاری از جشنوارهها همواره اعتراضاتی را به همراه داشتهاست.
میان عملکرد جشنواره و ترویج فرهنگ وبلاگنویسی رابطه مستقیم وجود دارد
این استاد ارتباطات با اشاره به نحوهی عملکرد برگزار کنندگان جشنواره گفت: ما در ارزیابی وبلاگ یا در جشنواره وبلاگ تنها وبلاگهایی را مورد مطالعه و داوری قرار میدهیم که هویت و ماهیت انتشاردهنده آن روشن و مشخص باشد. این مقوله این ضرورت را ایجاب میکند که دیدگاه ما در داوری و ارزیابی دیدگاهی جمع باشد نه شتابزده و با نیت و قصد محدود کردن وبلاگها.
وی افزود: این امر خود کاملا تأثیرات و امتیازات منفی در فرآیند جشنواره به حساب میآید؛ بنابراین تاثیرات مثبت و منفی این ارزیابی در اختیار و در دست متولیان جشنواره است، ضربالمثلی است که میگوید: «حرمت امامزاده با متولی آن است»؛ بنابراین در یک جمعبندی رابطه میان عملکرد جشنواره و ترویج فرهنگ وبلاگنویسی و وبلاگآفرینی رابطه مستقیم و معنیداری است.
فضای وب یک فضای ارتباطی آزاد است
اسدی طاری با تأکید بر این که نمیتوان تأثیرات مثبت چنین جشنوارههایی را انکار کرد گفت: ایجاد انگیزه فعالیت بهتر پویاتر و مثمرثمر برای دارندگان وبلاگ و وبلاگنویسان تقویت فرهنگ وبلاگنویسی و اهمیت به موضوعات مختلف در وبلاگها و درنهایت هدایت وبلاگها در مسیر صحیح و آرمانی از امتیازات و نکات مثبت جشنوارهها محسوب میشود.
وی ادامه داد: باید توجه داشت که فضای وب یک فضای ارتباطی آزاد است و آزادی در آن از اهمیت فراوانی برخوردار است.
وی در پایان به متولیان اینگونه جشنوارهها پیشنهاد کرد: متولیان و دستاندرکاران جشنواره وبلاگهای قرآنی و وبلاگهایی با موضوعات قرآن یا مفاهیم اسلامی و پیامبر اعظم(ص) در برگزاری جشنواره و داوری آن تلاشهای بسیار جدی و حساس را نمایند که علاوه بر اجر معنوی و ثواب در برگزاری آن در ترویج فرهنگ مطالعات قرآنی و ماهیت آن نیز مؤثر است.