یک کارشناس ارشد ارتباطات و امور رسانه با بیان این که جریان آزادی ملوانان انگلیسی که به جرم تجاوز به آب های سرزمینی کشورمان بازداشت شده بودند، بیش از حد بزرگ و رسانه ای شد، گفت: ما در برابر حملات رسانه های غربی صرفا دفاعی منفعلانه می کردیم در صورتی که اگر تجاوزی در کار بوده باید از "دیپلماسی قضایی" برای رسیدگی به آن استفاده می شد. | ||||
محمد حسن اسدی طاری استاد دانشگاه و کارشناس ارشد ارتباطات در میزگرد بررسی رسانه ای موضوع بازداشت ملوانان انگلیسی که در خبرگزاری مهر برگزار شد ، ضمن تحلیل این رویداد سیاسی از منظر علوم ارتباطات تصریح کرد: نکته تاسف بار در این ماجرا این بود که خبر این حادثه را ابتدا منابع خارجی از جمله خبرگزاری آسوشیتدپرس و رویترز مطرح کردند در صورتی که علی القاعده رسانه های ملی ما باید منشا تولید و انتشار این خبر مهم می شدند و این فرصت مناسب رسانه ای را ما ازدست دادیم. وی افزود: در جریان جنگ عراق رسانه های ما در پوشش خبری لحظه به لحظه اتفاقات عراق خوب عمل کردند و از جمله مثلا شبکه العالم به یکی از محبوب ترین و مورد اعتماد ترین منابع خبری در منطقه تبدیل شده بود ولی این اتفاق به مرور کمرنگ شد و رسانه های ما به نوعی انفعال خبری در مورد رویدادهای منطقه ای دچارشدند. اسدی طاری با اشاره به اینکه رسانه های غربی از همان بدو شروع ماجرا به نگاهی سلبی و نه ایجابی به موضوع نظامیان انگلیسی وارد شدند گفت: ما در برابر حملات رسانه های غربی صرفا دفاعی منفعلانه می کردیم در صورتی که اگر تجاوز در کار بوده است باید از "دیپلماسی قضایی" استفاده می کردیم و قوه قضائیه وارد عمل می شد حتی اگر بحث عفو هم می خواست مطرح شود باید از آن طریق انجام می شد. وی افزود: با توجه به تکثر منابع خبری در عالم و از بین رفتن انحصار خبری می توانستیم از این فرصت برای نوعی رقابت قوی با امپریالیسم خبری دنیا استفاده کنیم که متاسفانه این مهم انجام شد.
این استاد دانشگاه با استفاده به ضرورت هماهنگی شورای عالی امنیت ملی با مطبوعات در مورد مسئله ملوانان انگلیسی گفت: چون انحصار پخش فیلم های ملوانان به دست صدا و سیما بود آنها در این مورد بسیار بد عمل کردند هیچ نوع گزینش یا سردبیری در پخش این فیلم های خاص وجود نداشت و ما صحنه هایی را می دیدیم که افرادی تفریح می کنند، شادند و به اصطلاح هیچ مشکلی ندارند. تلویزیون ما می توانست بهترین تک های رسانه ای را انجام دهد و مثل برنامه های روزهای انتخابات یک بسیج رسانه ای در این مورد ایجاد کند ولی این کار را انجام نداد و صرفا پاتک خورد. این استاد دانشگاه مشکل مهم در مدیریت رسانه ای مسئله ملوانان انگلیسی را موضوع آزادی آنها توصیف کرد و گفت: رها کردن این افراد در رسانه های ما بیش از اندازه بزرگ شد که همین مسئله باعث شد ابزاری تبلیغاتی علیه ما شکل بگیرد درست برعکس دستگیری آنان بسیار کمرنگ جلوه داده شد اما در موقع آزادیشان پوشش رسانه ای زیاد، بدرقه رئیس جمهور و هیات های نظامی ایران آنها را آزاد کرده اند مسئله ای بسیار نامطلوب بود. وی گفت: وقتی ما مرتب برای مردم از متجاوز بودن نظامیان انگلیسی می گفتیم نباید این شوک را به مردم وارد می کردیم بلکه باید مسئله آزادی انگلیسی ها را با یک ظرافت دیپلماتیک انجام می دادیم وحتی در آزادی آنها دستگاه نظامی و نیروهای مسلح خودمان را دخالت می دادیم.
این استاد دانشگاه افزود: با این اوصاف در جریان آزادی ملوانان انگلیسی تلویزیون ما به عنوان یک ابررسانه بدون رقیب در اختیار طرف مقابل قرار گرفت و به نفع آنها تمام شد. اسدی طاری با اشاره به ضعف ساختار در دستگاه رسانه ای کشورمان گفت: روزنامه نگاران ما بیشتر کارمند هستند تا روزنامه نگار و کار حرفه ای خبری کمتر در مطبوعات ما انجام می شود و در برابر چالش های آتی باید مطبوعات و رسانه های خود را تقویت کنیم و از این که بیشترین منابع خبری ما خارجی باشند جلوگیری کنیم و کیفیت و ابتکار عمل رسانه های داخلی را افزایش دهیم. وی تاکید کرد: آزادی انتشار و تحلیل خبر فضای رقابتی واقعی دو پادزهر برای پاتک خبری غرب محسوب می شود ضمن اینکه باید یک آسیب شناسی کامل از رسانه های داخلی داشته باشیم.
|